sobota 12. května 2012

Kaya will...

...has...


...new single!!!!


Po delší době hlásím novinky z j-rocku. Už to moc nesleduji ani neposlouchám, ale Kayu mám stále ráda a tudíž jej tak nějak sleduji. 


A tak jsem narazila - už před několika dny možná i týdny - na to, že bude vydávat nový singl. A to píseň s názvem Salome.

Salomé... Salomé a tanec sedmi závojů.

Jedná se o postavu z biblického příběhu. Jan Křtitel vyčítá Herodovi jeho hříšný život s matkou Salomé Herodias. Herodes dá Jana Křtitele za tato odvážná slova vsadit do vězení. Salomé potom při večeři tančí. Tančí tak nádherně, že ji Herodes slíbí splnit jakékoliv přání.Na naléhání její matky si vybere hlavu Jana Křtitele a Herodes Salomé přináší jeho hlavu osobně na míse.

Tento příběh jasně vypovídá o tom, že matka Salomé svou dceru zneužila. Říká se, že se chtěla Jana Křtitele zbavit z toho důvodu, že škodil její pověsti. Ovšem jiné zdroje uvádějí, že Salomé byla milenkou Jana Křtitele a podporovala jeho učení a z toho důvodu se jej chtěla Herodias zbavit.

Na Salomé jde pohlížet jako na ženu, která využila svého těla a erotického půvabu k likvidaci člověka.

Salomé však také mohla být kněžkou, ženou ve službách bohyně. Důvodem přeměny v ďábelskou svůdkyni mohlo být potlačení  staršího kultu bohyně. Tak jako tak udělala z Jana Křtitele mučedníka.

Ovšem Salomé má ještě jeden příběh. Podle sumérské pověsti to byla žena, která sestupuje do podsvětí pro záchranu svého milence Tammuze. U každé ze 7 bran Ištar odevzdá jeden kus oblečení jakožto symbolu své moci, aby nakonec v podsvětí zemřela a zachránila Tammuze.
Tento příběh cesty mocné bohyně zachraňující milence mohl být v raně křesťanské tradici záměrně nahrazen příběhem Salomé, tančící svůdkyně. Jinak řečeno se kněžka mohla stát nebezpečnou svůdnicí. Prezentovala se tak nadřezenost křesťanské tradice, v níž dominuje muž nad tradičním kultem bohyně, kde dominuje žena.

Každopádně tak jako tak, mnohem více se mi líbí ten příběh, kde Salomé tančí a je zneužita matkou.

Salomé je oblíbené téma třeba i v anime, kde se objevuje pro příklad v Kaleido Star jako představení, kde Salome ztvární Leila.

Nyní si ji teda vybral Kaya, jako své téma pro novou píseň.

Abych nezdržovala tady je ukázka a musím říci, že jsem tím hodně okouzlena, mnohem více než Vampire requiem a nebo Curse of Rose.



Singl má oficiálně vyjít 20. 6. 2012

4 komentáře:

  1. Je to pěkná píseň taky jsem o Salome už slyšela. Kaya má někdy zajímavá témata.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kaya má stále krásná témata... A Salome mám ráda, ale její příběh jsem zjistila nedávno.

      Vymazat
  2. Líbí se mi, kolik informací jsi našla a tak. Mě se to osobně nechtělo hledat, tak jsem ráda, že to mám před očima a hned několik verzí. Už se docela dost těším, až si to zase stáhnu a poslechnu si celou verzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zase tak těžké shánět to nebylo už proto, že pověst o Salomé znám už delší dobu jenom jsem so dohledala celá fakta.

      Vymazat