neděle 13. června 2010

Neodsuzuj za to, koho miluje... Jedna z mých starších tvoreb

Jak napovídá nadpis, jde o jednu z mých starších povídek.Je z mého úplně prvního blogu na amine. Je to originální povídka a mne napadlo, že bych ji sem mohla dát. Sice tehdy jsem psala ještě jinak, ale byla bych ráda, kdyby jste mi zkritizovali mou dřívější tvorbu a možná i porovnali s tou dnešní, ale jelikož zde na blogu zatím nemám žádnou z povídek, musí vám vystačit Raiu deníček a mé zápisy

Neodsuzuj nikoho za to, koho miluje.Mohl bys toho litovat…

Život může být krutý avšak máme naději na zlepšení a přátelé, díky nimž krizi překonáme, ale co když ty přátelé nemáme?Jistě když je někdo nikdy neměl, tak se bez nic obejde, ale co ten který je měl a oni se na něj vykašlali?A co když se na něj vykašlali jenom proto že byl o trochu jiný než oni?A co když to bylo kvůli lásce?

Deny byl obyčejný kluk jako kterýkoliv jiný.Měl své kámoše, rád se bavil, kecal nesmysly.Jiný byl v tom, že se neohlížel za holkami jako ostatní.Deny se přistěhoval teprve před rokem a nikdo neví, co dělal dříve.Mysleli si, že mu holka jednou zlomila srdce a že se proto přestěhoval, ale důvod proč nechodil za holkami byl prostý a jednoduchý.

Jeho nejlepší kámoš Mark se mu snažil jakkoliv a kdykoliv pomoc.Mark měl k Denymu blíže než ostatní a tak se pravdu dozvěděl jako první.Pravdu, která změnila navždy jeho život.

Mark jako každý večer mířil domů přes park.Dneska neměl moc dobrou náladu, protože nikde nemohl najít Denyho a to vždycky značilo, že se něco špatného stane ať už, že něco zničí, že je chytnou za školou pít nebo kouřit.Jenže to na to co se mu objevilo před zraky, když se rozhlédl nebyl připraven.

Z toho co se mu naskytlo pochopil, proč se Deny neotáčel za holkami a proč tak často asi chyběl.

Deny tam stál v objetí s mužem, který ho políbil.Tohle bylo na něj moc.Přišel k nim a Deny se stáhl. Jednoduše mu vrazil facku a se slovy Nepatříš k nám a nehodláme se nadále s tebou bavit odešel.Jenže tohle byl ten zvrat, tento výrok, kterým mu podepsal smlouvu samoty a zlých pohledů.Ten to všechno způsobil.Kdyby věděl co bude následovat v dalších dnech rozmyslel by si to.

***

Na druhý den přišel Deny do školy a všichni se mu vyhýbali.Bylo mu jasné kdo za to může.Posměchy a pohledy, které musel vytrpět každý den mu vytrhávaly po kouskách jeho veselou povahu.Doufal, že se všechno změní k lepšímu, že na to zapomenou a nebo si ho přestanou všímat, ale nic takového se nestalo.

Jednou už to nedokázal vydržet.Jeho přítel se s ním rozešel proto, že se změnil.Vůbec ho nenapadlo, že je to kvůli němu.

Ten den se jeho spolužáci náramně bavili na jeho účet.Jenže dneska mu Mark řekl do očí to samé co tehdy.

Nemohl to vydržet a utekl ze školy.Doběhl domů, kde nikdo nebyl.Zalezl do koupelny a brečel.Pak ho napadla myšlenka na osvobození.Prolezl poličky v koupelně a našel to co hledal.Věc jenž na slunci se leskla a znamenala pro něj svobodu.Sevřel žiletku v ruce až mu začala téct krev.Napustil si vanu a šel napsat SMS Markovi.Chvíli jsem uvažoval co napsat a pak jsem začal:

Můj život už nemá smysl kámoši mě opustili přítel mě opustil.Už nedokážu žít takhle dál.Rozhodl jsem se pro svobodu a tu mi přinese jedině smrt.Doufám, že to pochopíš.Stejnak ti už na mě nezáleží, takže je jedno jak skončím.Beze mne vám bude líp.


Odeslal ji a ponořil se do teplé vody.Sevřel v ruce žiletku a zadíval se na ni pohledem vděčnosti.Přiložil ji k zápěstí a trhl.To samé pak udělal i na druhé ruce.Voda se barvila do ruda jeho krví.Zavřel oči a klidně dýchal.Každou sekundou umíral, každým nádechem z něj odcházel život.Přestával dýchat pravidelně.Cítil, že mu zbývá poslední nádech.Jeho poslední slova byla Sbohem Marku.

***
Když Mark dostal tu zprávu rozběhl se k Denymu domu a dostal se dovnitř oknem.Vběhl do koupelny a uviděl…Krvavou vodu a mrtvé studené tělo.Výkřik zněl domem a někdo objímal tělo mrtvého chlapce .

***
Pohřeb se konal za tři dny od jeho smrti.Přišli všichni co ho znali včetně Marka.Když stál nad jeho rakví prohlásil Deny odteď se budu řídit slovy Neodsuzuj nikoho za to koho miluje.Mohl bys toho litovat.

Od té doby se Mark změnil, ale Denyho už vrátit nemohl.Proto nikdy neodsuzuj nikoho za to koho miluje.Mohl bys toho litovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat